Motiváció nélkül nem dübörög a Past Perfect

Cégeknél tanítok angolt, és hálás vagyok érte én is, a tanulóim is. Azt vettem észre, hogy az emberek működésének nagyon fontos eleme, hogy hálásak, ha kapnak valakitől valamit. Az már kevésbé köztudott, de egyre többet tapasztalom, és olvasok róla, hogy semmilyen vagyon, pénz, tárgy nem teszi az embereket boldoggá hosszú távon, ennek következtében nem motiválnak sokáig. Szerintem az embereket a hosszú távon maradandó értékek keletkezése motiválja, és a társas kapcsolatok. Én ezt minden nap látom, amikor kihelyezett nyelvoktatásba megyek tanítani.

Cégeknél tanítok és azt látom, hogy a közös sikerek, a szakmai angol fejlődése, az üzleti angol kifejezések egyre hatékonyabb használata, a szépen lassan elmúló félelem a megszólalástól, egy-egy üzleti úton rövid beszélgetésekben megélt siker, üzleti levelek – amikre a tanulók büszkék, és bátran nyomnak a ‘send’ gombra – ezek jelentik azt a motiváltságot, boldogságot, amiért ez fontos és hasznos. Ez nem mérhető ugyan, nem is írható le egy százalékkal, de a dolgozók – akikkel olyan nem pénzben mérhető értékteremtő folyamatok történnek, mint egy hosszú távú nyelvoktatás – elkötelezettebbek, és ebből fakadóan jobb munkaerőt jelentenek. Mindenki jól jár.

Cégeknél tanítok, és tapasztalom, hogy az emberek fontos és minőségi kapcsolatokra vágynak, azok is, akik ezt nem tudják explicit megfogalmazni másoknak. Egy tanár-diák viszony intim. Nagyon puhán és óvatosan kell a bizalmat, a nyitottságot és az egymás iránti kölcsönös tiszteletet megteremteni. Ezek nélkül, hiába mennek jól az üzleti angol kifejezések és dübörög a Past Perfect, hosszú távú sikere az oktatásnak nem lesz, így a cég által teremtett lehetőség adta erőfeszítések is kárba vesznek.

Mindenhol, ahol tanítok és kollégáimmal tanítunk, nyitottan állunk mindenkihez, igazodunk a diákok igényeihez, nem csak szakmai és nyelvi szempontból, hanem a személyiségükhöz. Kapcsolatot teremtünk, bizalmat és megbecsülést építünk, még ha ez nem is a mérhető és utánkövethető része az oktatási modellünknek, akkor is hiszem, hogy olyan eleme, ami a siker legfőbb záloga, amennyiben a siker a motivált és hálás munkavállaló, akinek képességei erősödése révén munkaereje is és tudása is gyarapszik.

Négy éve tanítok kihelyezett céges oktatásban, még messze nem fedeztem fel mindent az oktatásban rejlő lehetőségekről és nehézségekről, motiválni azonban mindig úgy fogok, hogy először a stabil emberi kapcsolatot teremtem meg.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük